Plezalna stena Osp

by | Jul 11, 2023

Vas Osp, ena najstarejših slovenskih vasi, omenjena že leta 1067, je v Registru nepremične kulturne dediščine Republike Slovenije vpisana kot naselbinska dediščina.

Gručasta vas z istrsko in kraško arhitekturo je formirana ob vznožju Kraškega roba.

Strnjeno jedro vasi je prepredeno z ozkimi ulicami (stavbe v nizih oz. zaprta dvorišča), glavna ulica pa se vijugasto vzpenja proti jami Grad, kjer izvira Osapska reka. Pred jamo se je včasih nahajal grad – utrdba, danes si na tem mestu lahko ogledate ostanke obrambnih zidov.

Na robu vasi si lahko ogledate tudi cerkev sv. Tomaža iz 18. stoletja.

A Osp je znan tudi kot raj za športno plezanje. Nad naseljem se namreč dviga stena podkvaste oblike in predstavlja enega izmed najbolj pomembnih plezalnih območij v Evropi.

Vir: Visit Koper

Vas Osp na Wikipediji – Wikipedija

Markantna polkrožna previsna stena, ki je nastala kot posledica udora nekdaj jamskega stropa je zaščitni znak ene izmed najstarejših vasic na slovenskem.

V času turških vpadov je nudila zaščito prebivalcem, dandanes pa predstavlja pravcati plezalni poligon, kjer zna biti ob vikendih in praznikih tudi velika gneča.

Zaradi ugodne primorske klime, ki omogoča plezanje preko celega leta ter velikega nabora raznolikih smeri vseh težavnosti, se lahko Osp postavi v sam vrh slovenske plezalne ponudbe.

Odličnost skale, ki se giblje od ostre in blazinicam neprijazne pa vse do zasiganih kapnikov s super oprimki, nudi veliko veselja ljubiteljem vertikale, zato ni čudno, da privablja plezalce iz ožje in širše okolice.